NEC Awareness Day 17 mei

Wat is NEC?

Necrotiserende enterocolitis (NEC) is een intestinale aandoening die voornamelijk premature en medisch kwetsbare baby's treft. NEC veroorzaakt een ontstekingsproces dat kan leiden tot beschadiging van het darmweefsel en de dood.

Andere significante vorderingen in de neonatale zorg, de morbiditeit en mortaliteit in verband met deze ziekte zijn niet significant verbeterd in decennia. Eenmaal gediagnosticeerd, kunnen veel overlevenden levenslange neurologische en voedingskundige complicaties hebben.

10-50% van de baby's die NEC krijgen, zullen sterven en overlevenden worden vaak geconfronteerd met levenslange gezondheidsuitdagingen.
Toch hebben maar weinig mensen van de ziekte gehoord. Vaak horen de ouders voor het eerst over NEC wanneer hun baby het ontwikkelt.

Kan NEC worden voorkomen?

Het volgende lijkt het risico op NEC te verminderen, maar er is geen enkele garantie dat een baby geen NEC krijgt.

  • Vermijd overmatig gebruik van antibiotica en zuurremmende middelen
  • Voeding van moedermelk. Moedermelk bevat unieke factoren die het risico op NEC aanzienlijk verminderen.
  • Toediening van bepaalde probiotica

Moedermelk is over het algemeen beter dan formule voor het voorkomen van NEC, maar zowel moedermelk als donormelk zijn beter dan formule.
Sommige studies hebben aangetoond dat de combinatie van moedermelk en probiotica effectiever is dan de formule en probiotica.

Bron: NEC Society