RSV: Respiratoir Syncytieel Virus

RSV: Respiratoir Syncytieel Virus

Oktober is de RSV Awareness Month, lees hier meer over deze ziekte.

Wat is RSV?

Respiratoir Syncytieel Virus

Respiratoir Syncytieel Virus (RSV) is een besmettelijk seizoensgebonden virus dat infecties in de luchtwegen veroorzaakt.
RSV is een virus dat op verkoudheid lijkende symptomen kan veroorzaken maar ook kan leiden tot ernstige ademhalingsmoeilijkheden of zelfs tot een ernstige longontsteking.

Respiratoir syncytieel virus, is verre van een verkoudheid. Het kan leiden tot ziekenhuisopname, levenslange gezondheidscomplicaties of zelfs overlijden voor zuigelingen en jonge kinderen.

RSV disease

Wie loopt er risico?

Iedereen kan door RSV worden besmet. Hoewel volwassenen RSV kunnen krijgen, treft het vaker baby's en peuters.
Aangezien er veel verschillende vormen van RSV bestaan, kan men meerdere malen in het leven worden besmet. Meestal merken mensen dit niet echt op, maar ze hebben een verkoudheid of snotteren en herstellen binnen een paar dagen. Maar het virus kan ook een zeer ernstige infectie veroorzaken.
Bepaalde mensen lopen een verhoogd risico op een ernstigere infectie en kunnen ziekenhuisopname, zuurstoftherapie nodig hebben en langdurige schade zoals astma.
Bijna alle kinderen zijn al een keer besmet met RSV voor hun tweede verjaardag.

RSV at risk

additional factors

Premature baby's hebben kleine, onderontwikkelde luchtwegen die gevoelig zijn voor ademhalingsproblemen. Hun immature immuunsysteem is niet in staat om het virus te bestrijden. Toegevoegde complicaties zoals aangeboren hartafwijkingen, chronische longaandoeningen of transplantatie medicijnen kunnen het risico verhogen.

RSV is de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopname bij kinderen jonger dan één en de meest voorkomende oorzaak van bronchiolitis en pneumonie.
Baby's die risico lopen, hebben vaak herhaaldelijk ziekenhuizen nodig en de complicaties op lange termijn kunnen ernstig zijn. Er zijn aanwijzingen voor een verband tussen RSV en astma bij kinderen.

Symptomen van een infectie

De symptomen van een infectie met RSV zijn vergelijkbaar met verkoudheidssymptomen, zoals loopneus, hoesten of piepende ademhaling (een fluitend geluid tijdens de ademhaling) en een verminderde eetlust. Een volwassene die is geïnfecteerd met RSV kan symptomen vertonen, maar dat hoeft niet, terwijl kinderen meestal wel symptomen vertonen. Mensen die besmet zijn met het virus, maar geen symptomen of alleen lichte symptomen vertonen, kunnen nog steeds besmettelijk zijn voor anderen.

RSV pneumonia bronchiolitis

Vooral bij zeer jonge kinderen kunnen de symptomen bestaan uit prikkelbaarheid en verminderde activiteit en eetlust. Ook kunnen adempauzes (apneu) optreden. Koorts kan een symptoom zijn, maar is niet altijd aanwezig.
In het begin kunnen de symptomen relatief laag uitgesproken zijn, maar vooral bij mensen die risico lopen op een ernstiger infectie kan dit leiden tot ziekenhuisopname en ernstige ontsteking van de kleine luchtwegen in de longen (bronchiolitis) en infectie van de longen (longontsteking).

RSV preventie

Besteed speciale aandacht aan RSV-preventie. Het virus kan behoorlijk lang overleven op handen (ongeveer een half uur), weefsels (tot een uur) en speelgoed / oppervlakken (enkele uren).
Daarom zijn de volgende voorzorgsmaatregelen en aanbevelingen erg belangrijk om te volgen:

RSV prevention by washing your handsrsv prevention do not share mug or plates

  • Was uw handen regelmatig en veeg harde oppervlakken af met water en zeep (15-20 seconden!) of ontsmettingsmiddel
  • Deel uw mok, bord of bestek niet met anderen
  • Blijf thuis als je verkoudheidsverschijnselen hebt

rsv prevention breastfeedingrsv prevention do not rub eyes or nose

  • Borstvoeding vermindert het risico op een infectie met RSV
  • Vermijd wrijven aan je neus of ogen
  • Bij hoesten of niezen bedek je mond en neus met een tissue en gooi het daarna weg

rsv prevention do not kiss high risk childrenrsv prevention

  • Kus geen kinderen met een hoog risico terwijl u of zij symptomen vertonen die op verkoudheid lijken
  • Kinderen met een hoog risico zouden weinig tijd moeten doorbrengen op mogelijk besmettelijke plaatsen (bijvoorbeeld kinderopvangcentra)
  • Indien mogelijk, vermijd interactie met kinderen met een hoog risico als u verkoudheidsachtige symptomen heeft
  • Rook niet in de buurt van uw kind. Was uw handen na het roken

Bewustwordingsonderzoek RSV

NCfIH creëerde een enquête onder ouders en zorgverleners over RSV-bewustzijn. Hieronder vindt u de belangrijkste bevindingen: 

Uit een nieuwe enquête over RSV, zeggen ouders dat RSV heel zorgwekkend is - achter enkel de griep en longontsteking.

rsv concerned parents

Ouders van kinderen van vier en jonger melden dat het inzicht over RSV ontbreekt. Dat laat hen minder dan volledig voorbereid om te voorkomen dat hun jonge kinderen het virus kunnen oplopen.
Gespecialiseerde zorgverleners herhaalden deze zorgen; 70% was het ermee eens dat ouders van hun patiënten weinig bekend zijn met RSV. Ondertussen houden gespecialiseerde zorgverleners zelf actief toezicht op RSV.

rsv prepared parents

Het gebrek aan bewustzijn van ouders kan hun kinderen benadelen.
Meer dan de helft van de ouders (62%) meldde dat ze hun arts of apotheker nooit om preventieve RSV-behandeling hebben gevraagd. Gebrek aan bewustzijn kan ouders ook onvoorbereid laten voor een extra uitdaging - vechten voor de toegang van hun kinderen tot preventieve RSV-behandeling.

Een beter begrip van de ziekte kan ouders ertoe aanzetten om naar manieren te zoeken om hun kinderen te beschermen.

Impact van RSV

RSV impact

Om de impact van RSV op vroeggeboren baby's en hun families te verminderen, moeten beleidsmakers werken aan het verbeteren van de dekking van het gezondheidsplan voor preventieve RSV-behandeling.

The Gap Baby: An RSV Story

Zoals een nieuwe video van de National Coalition for Infant Health uitlegt, kunnen te vroeg geboren zuigelingen wiens gezondheidsplannen geen betrekking hebben op preventieve RSV-behandeling, lijden - en onnodig zo ...

Bronnen: European Foundation for the Care of Newborn InfantsNational Coalition for Infant Health