Webcamerasystemen in de neonatale intensive care

Het verwelkomen van ouders en het gezin 24 uur per dag en 7 dagen per week in de neonatale intensive care (NICU) is de optimale manier om de relatie van het gezin met hun pasgeborene aan te moedigen. Het is echter niet altijd mogelijk dat alle gezinsleden de baby bezoeken. In deze gevallen maken webcamerasystemen in de NICU virtuele visitatie van het gehospitaliseerde kind door ouders en familieleden mogelijk. Maar in de loop van de implementatie van dergelijke technologieën is het belangrijk om het perspectief van alle betrokken groepen te onderzoeken en te begrijpen: de pasgeboren baby, ouders en familieleden, beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg en het ziekenhuis (gegevensbescherming).

Voor dit doel organiseerde EFCNI samen met bekende klinische experts uit ziekenhuizen in Duitsland en Oostenrijk een projectrondetafel om de voordelen, uitdagingen en vereisten van webcamerasystemen te bespreken. Op basis van de resultaten is een position paper opgesteld waarin rekening wordt gehouden met de verschillende perspectieven van de betrokken doelgroepen. Het document is bedoeld om ziekenhuizen te ondersteunen die geïnteresseerd zijn in het installeren van camerasystemen.

Onze zoon werd te vroeg geboren en moest enkele weken op de neonatale intensive care worden behandeld. Mijn man en ik brachten elke gratis minuut persoonlijk met hem door. Er waren echter ook momenten waarop we apart van hem moesten zijn. In deze tijden konden we een nieuwe service gebruiken: 'virtuele bezoeken' via een webcam die boven zijn incubator was gerepareerd en die in realtime foto's doorstuurde. We hebben genoten van het gebruik van deze tool, vooral mijn man die na twee weken weer aan het werk moest, en het gebruikte om onze zoon tijdens zijn lunchpauze te bekijken. De camera kan het directe contact en strelen, knuffelen en ruiken van onze zoon echter niet vervangen. Ondanks de wetenschap dat we onze zoon op zijn minst virtueel zouden zien, was het altijd moeilijk voor ons om naar huis te gaan en hem in het ziekenhuis te laten.

Lees de Position paper over de uitdagingen en vereisten voor gegevensbescherming, ouders en het kind, verpleegkundigen en artsen, en het ziekenhuis bij webcamerasystemen in de neonatale intensive care.

EFCNI position paper webcam neonatology

Bron: EFCNI