TwinSensor Plus is een sneltest gevalideerd door ILVO en erkend door FAVV (bijgewerkte lijst 3/2023) voor controle van rauwe melk op antibioticaresiduen
TwinSensor Plus is een competitieve test waarbij in één handeling specifieke receptoren en monoklonale antilichamen worden gebruikt. De test kan in-situ worden gebruikt voor dagelijkse controles of in laboratoria voor de analyse van series melkmonsters. Deze test vereist geen verwerking, reiniging of extractie van het monster. TwinSensor Plus (KIT106) is net zo snel als de klassieke TwinSensor (KIT020) van Unisensor. En nu detecteert het ook Cefalexin! De test vereist het gebruik van twee componenten:
De eerste component is een microwell die vooraf bepaalde hoeveelheden van beide receptoren bevat en antilichamen verbonden met gouden deeltjes.
De tweede is een peilstok die bestaat uit een set membranen met specifieke vastleggingslijnen.
Voor een geldige test moet de rode controle lijn zichtbaar zijn na de tweede incubatie. Wanneer het reagens uit de microwell opnieuw wordt gesuspendeerd met een koemelkmonster, zullen zowel receptoren als monoklonale antilichamen de overeenkomstige analyten binden, indien aanwezig tijdens de eerste 3 minuten incubatie bij 40°C. Daarna, wanneer de peilstok in de koemelk wordt gedompeld, begint de vloeistof verticaal op de peilstok te lopen en door opvangzones te gaan.
Als het monster antibioticavrij is, treedt er een kleurontwikkeling op bij de 'test'-lijnen, wat aangeeft dat de beoogde analyten in het koemelkmonster ontbreken. Integendeel, de aanwezigheid van antibiotica in het monster zal ervoor zorgen dat het reagens de 'test'-lijn niet kleurt. In ieder geval moet de bovenste 'controle'-lijn gekleurd zijn om een test te valideren. Als dit niet het geval is, beschouw de analyse dan als ongeldig en begin (of ga niet verder) met een interpretatie.
Bèta-lactams en tetracyclines antibiotica zijn de meest gebruikte antibiotica voor de behandeling van bacteriële infecties bij melkvee. Een specifieke indicatie voor het toedienen van beide soorten antibiotica is infectieuze mastitis. Deze geneesmiddelen worden ook aan dieren in het voer toegediend voor groeibevordering en voor collectieve profylactische behandeling.
De controle van bètalactams en tetracyclines in melk is belangrijk vanwege de overgevoeligheid van sommige personen voor deze antibiotica en ook vanwege het ontstaan van antibioticaresistente bacteriestammen. Bovendien zou het algemene restgehalte van antibiotica de efficiëntie van de industriële verwerking van rauwe melk in de richting van kaas of andere gefermenteerde zuivelproducten kunnen veranderen.